Blog Detail

„Veled is megtörténhet…”

05 jan 16
menedzser-ekhu
No Comments

Összefoglaló a december 3- i rendezvényről azoknak, akik nem voltak ott.

Egy igaz történet alapján…

Csend van, kora reggel. Az ébresztő hangja élesen riaszt, indul a nap. Indul a nap?

De hiszen már hónapokkal ezelőtt tudta, hogy egyszer ennek vége lesz. Nincs tovább. Jóval ezelőtt tervezte a New Yorki iroda átvételét, főnöke biztatta, de nem lett belőle semmi. Azután látta a félrecsúszott tekinteteket és a buta kérdéseket… mit fogsz most csinálni?

Erre bizony nem gondolt, mert életét és vérét… Igaz folyamatosan gyűjtötte az ötleteit egy mappában. Most talán itt a lehetőség a folytatásra, de felmerült benne a kérdés: „Meg tudom csinálni? Mihez értek a nagyvállalati vezetésen kívül?”

Elővett egy tiszta lapot, hogy leírja, mihez ért, mik a fő kompetenciái, de valahogy aznap nem ment az írás. De egy nap után is csak néhány általános dolgot tudott a papírra vetni. Jó lett volna egy önismereti tréning. Talán még nem késő. Emlékezett még George Bernard Shaw híres mondására:

„Life isn’t about finding yourself. Life is about creating yourself” Szabad fordításban talán ez így hangozhat: ”Az élet nem arról szól, hogy megtaláld önmagad, hanem hogy létrehozd önmagad”.

Megcsörrent a telefon és egy ismert vezető hívta ebédelni. Nem beszéltek a miértekről, csak a hogyanról és ez remek ötleteket adott. Visszatért. Tele volt energiával. Hát van élet az „imádott” cégen kívül is. Eddig erre nem is gondolt, hiszen 7/24-ben dolgozott és minden a vállalat körül forgott.

Kellett volna egy saját KARRIER tervet készítenie – csupa nagybetűvel – és nem olyat, amit a nagyhatalmú főnöke várt tőle, hanem olyat, ami neki is jó. Itt a lehetőség.

Elővett egy lapot és írni kezdett, az újrakezdés 10 parancsolatát:

1) Hidd el, egyszer Veled is meg fog történni! Ettől ne félj, ne rettegj, vedd az élet természetes részének.

2) Tudatosítsd magadban: van élet ezután is, csak másféle, de nem feltétlenül rosszabb, csak más!

3) Legyen mindig folyamatosan frissített telefonkönyved azokról, akikről úgy gondolod, hogy számíthatsz rájuk!  A titkárnőd, asszisztensed ezt mindig aktualizálja, hátha szükség lesz rá!

4) Ne csodálkozz azon, ha a végén csak magadra számíthatsz, ezért legyen egy coach, egy pszichológus, vagy HR-es barát, aki ezt a keserű pirulát segít feldolgozni.

5) Legyenek fejvadász kapcsolataid, akik először megtanítanak arra, hogy az önéletrajzod hogyan kell átírni!

6) Gondolkozz azon előre, ha váltanod kell, mit szeretnél igazán csinálni!

7) Adj időt magadnak arra, hogy fel tudd dolgozni a történteket! Ezért ne rohanj az álláskereséssel, az biztosan hosszú idő!

8) Ha eltelik néhány hónap és még mindig semmi, állj be tanítani vagy karitatív, egyesületi munkát végezni vagy baráti céghez ingyen dolgozni, csak ne sajnáld és sajnáltasd magad, mert egyre mélyebbre csúszol ettől!

9) Ne csak a munkában, külsőleg is újulj meg! Fogyj le, menj el fodrászhoz, sportolj, azt lássák rajtad, hogy képes vagy változni és a változást magadban menedzselni!

10)  És ne felejtsd el: ugyanazon a lépcsőn mész fel és jössz le, tehát a kollégáiddal olyan viszonyt építs addig is, hogy jó szívvel gondoljanak Rád és Te is rájuk. Ez sok erőt adhat.

Csend van, kora reggel, az ébresztő ismét megszólal… És indul a nap!

Mindez néhány kiragadott, értékes gondolat és hasznos jó tanács volt, amelyek a Vezetői Tapasztalat Centrum december 3-i rendezvényén fogalmazódtak meg, és akik mindezt megosztották velünk: Szűts Ildikó, Szabó György, Bartók János és Szivi László.

Következő témánk – 2016 januárjában – a dinasztia-menedzsment lesz:

Mi jellemzi a magyar tulajdonú családi vállalkozások vezetését, mikor és hogyan adja át a karmesteri pálcát a szülő a következő generációnak? Mik a tipikus nehézségek, mi a közös siker kulcsa?