Blog Detail

Összefoglaló a június 9-i VTC eseményről

14 jún 16
menedzser-ekhu
No Comments

A magyar társadalom és a gazdaság szempontjából egyaránt fontos, hogy az elmúlt 25 év során hazánkba érkezett szakmai és anyagi befektetés hosszútávon is idehaza teremtsen értéket.

Ennek egyik sikerkritériuma, hogy tőkével együtt elfogadjuk a külföldi tulajdonosok és munkatársak eltérő kulturális hátterét és képesek legyünk az abban rejlő különbözőségekkel megbarátkozni, sőt hasznunkra fordítani. Az elmúlt évek sikerének tarthatjuk a Magyarországon megtelepedett szolgáltató központok fejlődését. Ezekben a szervezetekben különösen fontos, hogy sokszínű, nemzetközi csapatok tagjai közös céljaik érdekében jól működjenek együtt.  A felsővezetők esetében elmondható, hogy minden esetben kiemelten fontos a kezdeti időszakban a bizalom kiépítése. Annak megtartása talán ma már lényegesen könnyebb. Két évtizeddel ezelőtt minden esetben meg kellett küzdeni a “kelet-európaiság” bélyegével, de mára ez pozitív irányba változott. A magyar felsővezetők magas szintű szakmai háttere és alkalmazkodóképessége a kiemelkedően fontos jellemzője a hosszútávú sikernek.

Az eseményt moderálta Bartók János, Menedzserek Szövetségének elnökségi tagja, előadóként pedig emelte eseményünk fényét Tálos Péter, a Foxconn csoport magyarországi cégeinek ügyvezetője, a JVSZ elnöke, Galli Miklós, a Dunapack Zrt. vezérigazgatója, valamint Farkas Gergely, a GLS Europe East ügyvezető igazgatója.

Pár érdekes gondolat a vezetői motivációval kapcsolatban, különböző gyökerű és kultúrájú nemzetközi cégeknél:

Tálos Péter:

Az ázsiai tulajdonosok természetesen biztosítják a vezetőnek a felelősséggel arányos kompenzációt és a profitból való részesülést is, ugyanakkor nem mesterei a látványos motivációnak: egy ázsiai főnökről leginkább onnan tudni, hogy elégedett, ha nem jelentkezik, nem szól semmit. Ennél nagyobb verbális elismerés ritkán fordul elő. Ez abból adódik, hogy vezetőként mindig arra a területre fókuszál, ahol probléma van és nem igazán jut ideje a jól működő egységekkel való időtöltésre.

Galli Miklós:

Tapasztalatai alapján egy családias hangulatú cégnél, sokkal családiasabb a működés is, amely sokféle szempontból szimpatikus és hatékony lehet, de ugyanakkor kihívásokkal teli is. Motivációra a private jettel való ad-hoc kirándulástól a karácsonyi partin a tulaj által név szerint említett sikeres kollegák kiemelését említette, ami valóban mindenkinek egy jól eső érzés és mindenkit motivál.

Farkas Gergely:

A motiváció náluk a nagyon nyílt kommunikáció. Ergo mindenki tisztában van a helyzetével és ezzel tud is mit kezdeni. Olykor nagyon motiváló tud lenni, ha az ember tisztában van azzal, hogy elismerik vagy sem. Mit kell tennie, ha nem és mit kell tennie, hogy az elismerés megmaradjon. Cégüknél elég jól működik a pénzügyi motiváció is és a hosszútávú lojalitás kiépítése, melyet szintén igyekszik a cég anyagilag is honorálni.

A Vezetői Tapasztalat Centrum őszi programját október 13-ra tervezzük, kérjük, mentse ki naptárjába az időpontot, nehogy lemaradjon következő, hasonlóan őszinte hangvételű kerekasztal beszélgetésünkről.