Blog Detail

MENEDZSERKLUB – 2018. JANUÁR 25. – Beszámoló

01 ápr 18
menedzser-ekhu
No Comments

A Menedzser Szövetség 2018. január 25-én tartotta évindító MenedzserKlub rendezvényét, melynek helyszínéül ezúttal a Budapest Marriott Hotel Erzsébet termét választották. Ezzel ismét egy impozáns helyszínen került sor az eseményre, ahol a rendezvény hangulatát a csodálatos panoráma is tovább fokozta. A 2018-as esztendő első MenedzserKlub rendezvényének apropóját egyébként nem csupán az év kezdete, hanem a 24. Menedzserbál és Díjátadó Gála adta, ahol a Szövetség által alapított három díj is kiosztásra került.

A mostani, jó hangulatú storytelling panelbeszélgetés is ezen díjak – az Év Menedzsere díj 2017, az Év Fiatal Menedzsere díj 2017, az Év Menedzsere Életműdíj 2017, valamint a Kék Innovációs díj – köré szerveződött. A beszélgetés témavezetői a Jelölő Bizottság elnöke, Prof. Dr. Bod Péter Ákos, illetve a Bizottság tagja, Fekete István, az Interim Kft. ügyvezetője, valamint Tálos Péter, a PCE Paragon Solutions Kft. ügyvezető igazgatója, a Szövetség elnökségi, pályázatokért felelős tagja voltak. Az est háziasszonyaként ismét Jaksity Kata terelgette rutinosan egyik gondolatról a másikra a résztvevőket.

Bár a díjazottak névsoráról ezúttal sem lebbent fel idő előtt a fátyol, így is érdekes kulisszatitkokat tudhattunk meg többek között a beérkezett pályaművek elbírálásának folyamatáról. Az érdeklődő hallgatóság most szembesülhetett azokkal a dilemmákkal, amelyekkel a Jelölő Bizottság tagjai évről évre szembe találják magukat. Például megkerülhetetlen tény az, hogy az első, 1995-ben kiosztott Év Menedzsere díjhoz képest, mára jelentősen változott a vállalati-vállalatvezetési kultúra, és a gazdasági környezet is.

Ez pedig lényeges kérdéseket vet fel a díj további odaítélése szempontjából, hiszen bizonyos szemszögből nézve, már némileg mást tekintünk sikeresnek és hatékonynak, mint korábban. Mit tegyen tehát abban az esetben a Bizottság, ha a korábban lefektetett – és azóta kisebb-nagyobb változásokon átesett – követelményi rendszer, a kor kihívásainak megfelelve és azokat figyelembe véve, ismét módosításra szorulna? Hozzá lehet nyúlni évről-évre, vagy 2-3 évente az elbírálási szabályokhoz? Tehetik mindezt anélkül, hogy ezzel a korábbi díjak presztízsét csökkentsék?

Érdekes kérdésként járták körbe a résztvevők azt a témát is, hogy ma kit tekinthetünk igazán jó vezetőnek, milyen különbségek vannak a „boss” és a „leader” között? Egyáltalán, milyen a jó vezető, ma mi a szerepük egy cég életében? Mennyire célszerű és hatékony a vállalatvezetés szempontjából a Magyarországon még mindig többségben lévő tekintélyelvű cégvezetési kultúra? Szembeállítva mindezt például a főként nyugati társadalmakra jellemző csapatmunkával, és a munkatársakat nem a hagyományos főnök-beosztott viszonyban, hanem partnerként kezelő munkastílussal.

Ezekre a kérdésekre talán nincs egyöntetű válasz, hiszen rengeteg múlik nem csak a vezető személyiségén, de azon is, hogy mit kíván a sikeres működéshez az adott gazdasági környezet, amiben a cégnek léteznie kell. Abban viszont minden témavezető egyetértett, hogy korunk követelményeinek megfelelve, vállalatvezetőként elengedhetetlen a környezettudatos fejlődés szem előtt tartása, a Volkswagen által támogatott Kék Innovációs Díjjal ezen törekvéseket kívánja elismerni a Szövetség.

Végül, de nem utolsósorban, a kellemes hangulatú, érdekfeszítő beszélgetést egy kötetlen állófogadás zárta, amire a Budapest Marriott Hotel gourmet ételkölteményei, a Nespresso kávékülönlegességei és a Heinemann Testvérek borsora tette fel a koronát.

A galéria megtekintéséhez kattintson ide.