Könyvajánló – Sikerre születtem

Zentai Gábor által ajánlott könyv:

A Menedzserek Országos Szövetsége tagjának, Mészáros Lászlónak életrajzi könyve a Sikerre Születtem egy egyszerű magyar fiatalember útját mutatja be Amerikában az Intel üzleti fejlesztés alelnöki székéig. Mészáros László memoárjában egy különleges férfi kalandokkal teli sorsa rajzolódik ki, aki egy pillanatra sem adta fel. A semmiből építette fel magát az Egyesült Államok leggazdagabb emberei közé, de soha nem feledte el, honnan indult.

A könyv címe: Sikerre születtem – Egy amerikai magyar vállalkozó útja a Szilícium-völgyig – és tovább.

Mészáros László életrajzi kötetét végig kíséri egy már-már filozofikusnak ható gondolat, melyet a szerző így fogalmaz meg: „A Jóisten megáldott egy tehetséggel: vészhelyzetben mindig bekapcsolt a problémamegoldó képességem. Korán rájöttem, hogy a szerencse nem más, mint alternatíva. Azon múlik minden, hogy a sors által eléd sodort helyzetek közül a jót választod-e, vagy a rosszat.”.

László a XX. század gyermeke, átélve annak borzalmait, embertelenségét, sorsfordulóit, és a változást akarók és vállalók sikereit, olykor kudarcait. Megismerhetjük egy Magyarországról 1955-ben megszökő 17-éves fiatalember Amerikában megvalósult üzleti és emberi sikertörténetének mai napig tartó állomásait.

A könyv Magyarországon is figyelemre méltó, hasznos vezetési módszereket mutat be, vállalatirányítási szakemberek, vállalkozások vezetői számára. Mészáros László az általa alapított, Voice Technologies Group, történetén keresztül mutatja be ezt a korszakot. Az internet az 1990 évektől Amerikában robbanásszerűen fejlődött. A céges adathálózatok megszokottá váltak. A technikai befektetés kezdett eltávolodni a hagyományos telekommunikációtól. Megismerhetjük a sikeresség amerikai vállalatokat, vállalkozásokat jellemző útját, a korszak kihívásait. A vállalati stratégiaalkotás, az új adatátviteli technológiák kidolgozása, a megvalósításhoz szükséges csapatépítés, vevőkkel való kapcsolattartás, tárgyalási technikák és taktikák, vezetői magatartás, módszerei jelennek meg a VTG-ről szóló fejezetekben.

László, vezetőként, üzletemberként már korán felismerte, hogy vállalkozásokat lehet létre hozni, meg lehet szüntetni, a technológia, a tőke, mellett a legértékesebb vagyon azonban az ember. Ezért vette körül magát tehetséges munkatársakkal, akik ma is nagyra értékelik visszaemlékezéseikben az együtt töltött éveket.

Amikor a szerző, fordulatokban bővelkedő, sikeres üzleti és magánéletének, sokszor humoros történetekkel tarkított könyvét ajánlom a kedves tagjaink figyelmébe, teszem ezt azért is, mert az életút közérthető, emberközeli bemutatása, megerősítheti mindenkiben a hitet, hogy merjük megvalósítani álmainkat, mert „meg tudjuk csinálni.”

zentai könyv