2020.MÁRCIUS 7.

BBUDAPEST MARRIOTT HOTEL

2019-ES DÍJAZOTTJAINK:

Kapitány István

A 2018-AS ÉV MENEDZSERE: KAPITÁNY ISTVÁN, SHELL INTERNATIONAL PETROLEUM COMPANY, LONDON

Karrierje több mint 30 éve indult a Royal Dutch Shell multinacionális olajvállalatnál. Magyarországról induló pályája londoni és dél-afrikai tapasztalatokat követően teljesedett ki, közép-kelet-európai kiskereskedelmi üzletág igazgatóként, majd 1999-2002 között a Shell Hungary elnök-vezérigazgatójaként. Ez idő alatt a Michael Schumacherrel indított kampánnyal bevezeti a V-Power és V-Power Racing üzemanyag családot. A Magyar Olaj Egyesült alelnöke és a Hungarian Business Leaders Fórum elnöke. Ezen időszakot követően indul be nemzetközi vezetői karrierje. 2002-től a Shell kiskereskedelmi üzletágának ügyvezető igazgatója Németország, Ausztria és Svájc területén. 2006-tól Közép-, Dél-, és Kelet-Európa alelnöki pozícióját tölti be, 2010-től pedig Európa kiskereskedelmi üzletágának az elnöke. 2012-től Észak- és Latin- Amerikáért felelős elnök Houstonban és egyben a Pennzoil Quaker State vállalat elnöke. 2014-től jelenlegi pozíciójában, mint Shell Globális Executive Alelnök a világ legnagyobb kiskereskedelmi üzletágáért felelős, mely nagyobb, mint a McDonalds vagy a Starbucks. Irányításával több mint 80 országban, több mint 500. 000 kiemelkedő eladó szolgál ki közel 30 millió vásárlót, minden nap 45. 000 helyszínen.A Shell Retail Business vezetése mellett Ő Európa és Afrika Shell üzemanyagok, kenőanyagok és olajfinomító üzletágának igazgatója, a német Shell Vállalatok Felügyelő Bizottságának elnöke és az egyik legnagyobb Brazil Energia Vállalat igazgató tanácsának tagja.

Bojár Gábor

AZ ÉV MENEDZSERE ÉLETMŰ DÍJ KITÜNTETETTJE: BOJÁR GÁBOR

Fizikusi oklevelét 1973-ban szerezte az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1973-tól az Eötvös Loránd Geofizikai Intézetben programozóként, a matematikai csoport vezetőjeként dolgozik. 1978-ban csoportjával a világon elsőként oldják meg geológiai struktúrák számítógépes térképszerű és térbeli megjelenítését kis teljesítményű asztali számítógépen. 1982-ben Tari István Gáborral megalapítja a Graphisoft GMK-t, ahol CAD szoftvereket kezdenek fejleszteni. Első megrendelésüket az épülő Paksi Atomerőműtől kapják, ahol a csőhálózat háromdimenziós modellezését végzik el. Fő terméküket az ArchiCAD-ot, először az 1984-es hannoveri számítástechnikai szakkiállításon mutatják be. A cég által 1992-re kidolgozott koncepció, a Virtual Building, “BIM” néven világszerte elterjedt, forradalmasítva a számítógéppel segített építészeti tervezést.

Fehér Gyula

A 2018-as ÉV FIATAL MENEDZSERE – DR. FEHÉR GYULA

Fehér Gyula egyetemi tanulmányai befejezése után egy internetes szolgáltatásokat nyújtó vállalkozást alapított, melynek keretein belül megalkotta – többek között – a googlerankings.com-ot. A Ustreamet korábbi ügyfeleivel 2007-ben alapította. A cég budapesti R&D központjában a fejlesztést és a globális technológiai stratégiát irányította, vezetésével született meg – többek között – a Ustream Content Delivery Network, a Ustream Media Server, és a Ustream TCP Congestion Control Algorithm. Az internetes élő videó közvetítések piacán vezető vállalkozása 2016 januárjában csatlakozott az IBM Cloud Video Unit-hoz. Egyik alapítója a Bridge Budapestnek. Az alapítók célja, hogy tapasztalatukkal és a programmal segítsenek a lehetőségek kiaknázásában, tehetségek támogatásában, hogy saját példájukból merítve Magyarországról világsikert építhessenek. Olyan eszközöket fejlesztenek, amelyek révén a fiatalok gyorsabban férhetnek hozzá az új lehetőségekhez, képesek lehetnek befolyásolni jövőjük alakulását. 2017-ben befektetőként is bemutatkozik, a Budapesten indított Konetik nevű, flottamenedzsmentet egyszerűvé tévő startup legújabb finanszírozási körének egyik résztvevője. A cég ma már Berlinben dolgozik, közel egymillió euróval a számláján folytathatja a fejlesztést, jelenleg 100 cég igényeit szolgálja ki, 12 fős csapattal. Jelenleg az IBM Cloud Video fejlesztési és operációs igazgatója és az IBM Budapest Lab vezetője.

Joerg Bauer

A MENEDZSERSZÖVETSÉG ÉS A VOLKSWAGEN KÉK INNOVÁCIÓS KÜLÖNDÍJASA 2018-BAN: JOERG BAUER, A TUNGSRAM CSOPORT TULAJDONOSA ÉS ELNÖK-VEZÉRIGAZGATÓJA

2017-ig a GE Magyarország Kft. elnöke, ügyvezető igazgatója. Közel tíz évet tölt a globális cégcsoportnál felsővezetőként, előtte nyolc évig az Audi cégcsoportnál dolgozik, különféle vezetői szinteken. A GE 1989-ben megvásárolja a Tungsramot, mely Európában és az arab piacon több mint egy évszázadig egyet jelentett a világítással. 2017 őszén a GE Lighting eldönti, hogy eladja európai, közel-keleti, afrikai és törökországi üzletágát, valamint globális autólámpa-ágazatát. 2018 februárjában az eladás első mérföldköveként a Tungsram Csoport tulajdonába kerül a cégcsoport nagyobb hányada, a Tungsram Operations Kft., a GE Lighting magyarországi egységeivel. A további lépcsőkben még 22, főként értékesítéssel foglalkozó külföldi leányvállalatot vesznek át. Vezetése alatt a Tungsram fényforrásüzletága a hazánkban termelt áruinak 95 százalékát exportálja. Öt gyárat üzemeltet Magyarországon, jelenleg négyezer embernek ad munkát, és 1500 aktív beszállítóval dolgozik együtt. A jelenlegi 300 millió dolláros éves forgalom 90 százalékát a hagyományos égők teszik ki, de a munkaigényes előállítás mellett a kereslet folyamatosan csökken, ezért innovatív fejlesztésekkel a LED fényforrások gyártására fókuszál. Az Aschner Lipót idejében alapított, a két világháború között működő világhírű kutatólaboratóriumot, most újrateremtik egy úgynevezett Open Innovation Center formájában. Ebben a nyílt innovációs központban infrastruktúrát nyújtanak startup cégeknek. Az általuk kifejlesztett vonzó termékek gyártását a továbbiakban befektetésekkel is támogatják és integrálják rendszerükbe. Egyetemekkel is bővíteni kívánja innovációs együttműködéseiket. További terveiben kiemelt szerepet szán a Tungsram intelligens világítástechnikai termékekkel való részvételének a „Smart City” projektekben.

Gerendai Károly

A MENEDZSEREK A TÁRSADALOMÉRT 2018-AS KÜLÖNDÍJÁNAK KITÜNTETETTJE: GERENDAI KÁROLY

1993-ban társaival megalapítja a Sziget Kft-t, és elindítják a kezdetben Diáksziget, később a Sziget Fesztivál névre hallgató rendezvényt. 1997-ben a Nobel békedíjjal kitüntetett ICBL elnevezésű, „Nemzetközi Kampány a Taposóaknák Betiltásáért” hazai koordinátora. 1999.ben alapítója és elnökségi tagja a Yourope európai fesztiválszövetségnek. Ugyanebben az évben hozza létre a Liszt Ferenc tér fejlesztésére a Pesti Broadway Egyesületet, melynek 2005-ig az elnöke. 2002-ben megnyitja a Kultiplex Művelődési Házat, amely a budapesti romkocsmák előfutára volt, a ház 2008-as bezáratásáig innen működött a Tilos Rádió is. 2005-ben alapítója és ügyvivője a Szeretem Magyarországot Klubnak, amely egy sikeres közéleti (de nem politikai) szereplőket tömörítő zártkörűen működő klub. Három évvel később alapítója és elnökségi tagja a Médiauniónak, mely a legnagyobb magyarországi társadalmi célú kampányokat folytató média összefogás. Ebben az évben nyitja meg kapuit Costes nevű étterme a Ráday utcában. Az étterem megkapja 2009-ben a Dining Guide Év Étterme díját. Majd 2010 márciusában – Magyarországon elsőként – Michelin-csillaggal ismerik el, melyet a mai napig megtart. Később nyíló Costes Downtown étterme is Michelin-csillagot kap. 2012-ben többségi tulajdont szerez társaival a SnowAttack, a Play-IT kiállítás és a Fridge Fesztiválokat szervező cégben, és résztulajdonosa lesz a legnagyobb fővárosi szabadtéri szórakozóhelynek, a Budapest Parknak. Egy évvel később Budapest belvárosában a kezdeményezésére felállítják a Budapest Eye névre hallgató óriáskereket. 2014-ben 100%-ban átveszi a WAMP (Vasárnapi Művész Piac) elnevezésű, a legjelentősebb magyar design vásárokat szervező céget, és kezdeményezője a Cseh Tamás, majd Hangfoglaló Program elnevezésű könnyűzenei kormányprogramnak. 2016-ban megnyitja és üzemelteti “Budapest Tengerpartját”, a Lupa-tó köré épített strand és sportkomplexumot. 2017-ben 25 év után visszavonul a Sziget fesztivál operatív vezetésétől, társaival értékesítik a Sziget Kft-ben lévő tulajdonrészük 70%-át egy amerikai tőkealapnak. 2018-ban résztulajdont szerez a fővárosi Akvárium klubban, befektet a Dorsum Zrt. informatikai vállalkozásba és alapítója a Music Hungary Zeneipari Szövetségnek.